Saturday, November 06, 2010

Kekalahan di Galas Sebagai Loceng Amaran PRU 13


Parti Islam Semalaysia PAS menganggap kekalahan di Galas dan PKR di Parlimen Batu Sapi sebagai satu loceng amaran untuk terus bangkit dan muhasabah terhadap kerja parti bagi menghadapi Pilihanraya ke 13. PAS menerima kekalahan di Galas sebagai satu adat perlawanan. Pilihanraya kecil Galas dan Batu Sapi merupakan satu siri pilihanraya yang menampakkan ketempangan demokrasi dan pencabulan media terhadap PAS dan Pakatan Rakyat.Keputusan di Galas bukan satu yang mengejutkan kerana, sebelum ini pilihanraya kecil Manik Urai yang merupakan kubu kuat PAS pun,
PAS hampir tewas dengan majoriti 65 sahaja. Begitu juga sebelumnya ketika PRK Pengkalan Pasir merupakan kubu kuat PAS tewas dan dapat tawan kembali dalam PRU 12.Insya Allah PAS akan membuat muhasabah ke dalam dengan melihat masalah-masalah yang perlu diperbaiki. Sebagai sebuah parti Islam kekalahan ini akan memberi satu pengajaran yang berguna, kerana setiap musibah ada hikmahnya. Kemungkinan Allah tidak mahu kita leka dengan kemenangan cemerlang PRU 12 sehingga menimpa kekalahan yang mengejutkan dalam PRU 13.

Kekalahan PAS di Galas, bukan bererti kita menjadi malas untuk berjuang, sebaliknya kita mesti bersemangat untuk menggalas amanah ummah di negara ini untuk menggantikan Umno sebagai wadah perjuangan orang Melayu di negara ini. PAS tidak akan membiarkan rakyat menjadi mangsa kezaliman Umno terhadap rakyat sehingga kualiti hidup rakyat semakin teruk. Kenaikan harga barang, jenayah bunuh meningkat, perzinaan dan buang bayi meningkat. PAS mesti berusaha untuk bekerja dengan lebih kuat. Kita perlu sekat kemenangan mereka, dengan kita mesti bekerja kuat untuk menangkis fitnah dan menerangkan wadah perjuangan kepada masyarakat. Sudah cukup mandat yang mereka perolehi selama 53 tahun menyebabkan anak cucu kita terutamanya yang akan menanggung beban.

Kegigihan PAS dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat yang bekerja dalam pilihanraya tanpa diupah adalah merupakan satu kekuatan, berbanding dengan Umno. Mereka hanya menumpang tuah jentera kerajaan, jika diharapkan jentera Umno maka sudah lama Umno akan berkubur.

Ustaz Idris Ahmad

Ketua Penerangan PAS Pusat

*Tiada kekalahan mengikut kamus dan definisi pejuang Islam. Sebab matlamat mereka adalah keredhaan Allah SWT dan apa yang menjadi perkiraan dan perhitungan adalah amal atau kerja. Semuanya dikira dan dihitung disisinya. Semoga ia dikira sebagai amal soleh. Kamus mujahid mencatatkan bahawa hanya ada dua dapatan yang diperolehi. Samada MENANG atau SYAHID. Tetapi mati dijalan Allah itu juga kemenangan disisi Tuhan dan itulah status yang tertinggi. Matlamat sebenarnya sudah digariskan Allah SWT yang menjadikan kita istiqamah dalam perjuangan. Menang atau kalah hanyalah suka-duka perjuangan. Sebagai bunga-bunga diperjalanan. Matlamat sebenar amal kita sebagaimana digariskan Allah SWT dalam surah as-saff: 12:

يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam jannah 'Adn. Itulah kemenangan yang besar.

Cuma sebagai kesukaan kepada orang yang berjihad, Allah Swt memberi juga kemenangan diatas muka-bumi ini. Kemenangan yang dekat. Kemenangan memerintah di atas mukabumi ini dan itu merupakan kepastian. Bila??? Allah SWT yang tahu. Kalaulah dicukupkan ciri dan syarat kemenangan itu, InsyaAllah sampai masanya takkan kemana. Buah yang sudah masak dan ranum, pasti akan gugur jua. Janganlah dijolok kerana kurang sabar, kerana kemenangan yang demikian tidak matang dan sementara.

Kerana itu, tahniah dan syabas! Buat semua petugas-petugas, ahli dan penyokong semua yang berjaya berkerja dan beramal dijalan Allah SWT sepanjang PRK Galas ini. Kepada mereka yang telah menyumbang segenap kemampuan masa, wang ringgit, harta, tenaga. Semoga amal kita diterima sebagai amal soleh. Kita berkhidmat segenap keupayaan demi untuk kemenangan Islam. Tanpa rasa gugah, kecewa dan putus asa. Kita bertemu lagi dilain PRK ataupun dalam PRU-13 nanti sebagai medan sebenar kita demi melangsungkan perjuangan dibumi bertuah ini. Semoga Allah menganugerahkan kita dengan istiqamah. Kemenangan sebenar adalah kemenangan dunia & akhirat. Teruskan jihad kita…

No comments: