Friday, August 03, 2007

KEMUDI HATI 4

Pilihlah agamanya…
Ketika menekuni buku “Tentang Cinta” yang ditulis oleh Pahrol Mohd Juoi, ana tertarik dengan kupasan beliau dalam bab "pilihlah agamanya".Sememangnya ana amat meminati gaya penulisan beliau sedari dulu lagi dan buku ini sesuai dibaca oleh golongan remaja hinggalah dewasa dan di sini ana ingin menitipkan sedikit kupasan beliau tentang pemilihan pasangan..

Harta, rupa, darjat dan agama (akhlak) adalah empat pandangan manusia dalam mencintai wanita.Tetapi sabda Rasulullah SAW, pilihlah yang baik agamanya (akhlaknya) walaupun kadangkala kita hanya menerima panduan Rasulullah ini semata-mata dengan akal (percaya itulah yang benar) tetapi belum benar-benar yakin tetapi bermujahadahlah…lawan-lawanlah hati, pilihlah yang baik budi walaupun tak cantik "body", insya Allah kita tidak akan menyesal.

Yang cantik "body" kalau dipilih, memang senang awalnya di mata tetapi sakit nantinya di hati.Akan tiba waktunya (bila dah tua) sakit juga di mata, semakin sakit pula di hati.Tetapi jika yang kita pilih yang cantik "budi", mulanya mujahadahlah, sakit di mata, tetapi cepat senangnya di hati dan lambat laun, akan senang juga di mata, senang juga di hati.

"Kita tidak boleh mengubah sesuatu yang kita lihat, tetapi kita boleh mengubah diri kita yang melihatnya.Jika kita tidak dapat apa yang kita suka, maka langkah terbaik ialah sukalah apa yang kita dapat.Itulah syukur namanya!"

Mungkin para remaja akan mencemuh, ini hanya teori.Silap itu, ini bukan teori tetapi pengalaman ramai orang.Tanyalah orang yang lebih tua di sekeliling anda, anda akan mendapat jawapan yang pasti.

Buka telinga, tutup mata, celikkan mata hati, anda tidak payah menjadi kelkatu yang terus menghantukkan kepala pada lampu untuk mengetahui apakah itu cahaya? Sedangkan ribuan kawannya sudah pun menjadi korban di bawah lampu itu.

Jika kita untuk belajar?Ingatlah yang baik itu cantik tetapi yang cantik itu tidak semestinya baik!

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya (Hamka)

Jadilah kawan, bukan carilah kawan.Ertinya kita mesti jadikan diri kita sendiri sebagai kawan terlebih dahulu yakni dengan membina sifat kesetiaan, jujur, amanah, sabar dan lain-lain.

Jika calon yang dicari adalah yang terbaik, maka selepas berkahwin, apa yang kelihatan hanyalah kekurangan (kita dah pilih yang terbaik maka kita expect semua daripadanya adalah yang terbaik) tetapi jika kita memilih yang baik (berpotensi menjadi terbaik) maka kita akan bersikap realistik.

Kekurangannya kita raikan.Lantas jadilah kita dan dia saling melengkapi antara satu sama lain dan di situlah terbentuknya pasangan terbaik.Antara pilihan dan penentuan.Antara tadbir dan takdir.Antara kesempurnaan dan pencarian.Semuanya menagih kepada sikap berhati-hati.Jangan terlalu cepat hingga tersadung.Jangan terlalu perlahan hingga terlambat.Seseorang yang matang ialah mereka yang mampu berfikir dengan baik, sudah boleh mengawal perasaan dan serba sedikit memiliki jiwa yang agak tenang.

#selamat pengantin baru buat Naib Pengerusi HEWI PMRAM 2007 , Ustazah Fatimah Salwani Abdullah dan Ustaz Rafzan Razak, Ketua Lajnah Pendaftaran PMRAM 2007.Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat dan mampu melahirkan generasi penyambung risalah Islam.Takbir!Allahu Akbar!!

No comments: