Sunday, July 26, 2009

Isra' wa al Mi'raj

Bismillah walhamdulillah, segala pujian selayaknya buat Rabbul Izzati yang memberikan ruang kelapangan di celah kesempitan..Selamat menyambut bulan Syaaban buat semua sahabat walau di mana kalian berada..Bulan Rejab telahpun meninggalkan kita dengan meninggalkan suatu peristiwa penting yang harus diingat sampai bila-bilapun iaitu peristiwa isra' wa al mi'raj.

Firman Allah Taala:
"Mahasuci (Allah) yang telah memperjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid al Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar kami perlihatkan kepadanya senahagian tanda-tanda (kebesaran) kami.Sesungguhnya Dia maha Mendengar,Maha Melihat." (al Isra' : 1)

Marilah sama-sama kita hayati peristiwa Isra' wa al Mi'raj ini dengan mengambil beberapa intipati yang terkandung di dalam ceramah yang disampaikan oleh Dr Fathi Hijazi, Pensyarah Fakulti Bahasa Arab, Universiti al Azhar dan juga sedikit petikan daripada artikel yang ditulis oleh Syeikh Fikri Hasan Ismail dalam majalah al Mujahid (Bil 251).

Peristiwa Isra' wa alMi'raj ini berlaku pada tahun ke 10 baginda diutuskan sebagai rasul.Tahun ini dinamakan 'Am al Huzni' (Tahun Dukacita) kerana Rasulullah SAW telah kehilangan dua orang yang disayangi yang telah menjadi tulang belakang kepada perjuangan ar Rasul selama ini iaitu pemergian isteri tercinta, Sadatina Khadijah al Khuwailid dan pakcik baginda Abu Talib.

Allah telah menerangkan di dalam surah al Isra' mengenai bagaimanakah bermulanya mukjizat ini sehinggalah ke akhirnya, kedudukan masjid al Aqsa dan kenapa Allah melakukan isra' ini pada waktu malam hari?

Padanya terdapat hikmah yang tersirat:

1.Menambahkan lagi keimanan bagi orang yang beriman dengan perkara ghaib dan menambahkan kekafiran bagi mereka yang tidak mahu beriman dengan allah.

2.Ia merupakan waktu khalwat dan 'privacy' Rasulullah SAW.

3.Membuktikan ketegasan baginda dalam menyampaikan al haq walau apa yang baginda sampaikan dicemuh oleh kafir musyrikin Mekah.

4.Allah telah memuliakan para nabi dan rasul pada waktu malam dengan pelbagai karamah dan kemuliaan contohnya pada apa yang berlaku kepada:
-Nabi Ibrahim alaihissalam :"Ketika malam telah menjadi gelap, dia (Ibrahim) melihat sebuah bintang." (al An'am :75)

-Nabi Luth alaihissalam :"Pergilah bersama keluargamu pada akhir malam" (Hud :81)

-Nabi Yaaqub alaihissalam, doanya di akhir waktu sahur malam Jumaat : "Dia (Yaaqub) berkata:"aku akan memohon ampunan bagimu kepada Tuhanku".

Sebahagian ulama' menyatakan waktu malam merupakan waktu untuk bersungguh-sungguh melakukan ibadah dan kerana itulah Rasulullah SAW memperbanyakkan qiamullail sehingga bengkak kaki baginda yang mulia malah Rasulullah SAW juga telah mewajibkan qiamullail ke atas diri baginda.Maka Allah telah memuliakan baginda dengan memberikan mukjizat Isra' wa al Mi'raj ini di waktu malam hari..

Kenapa Masjid al Aqsa?kerana disitulah tempatnya berkumpul seluruh para nabi dan rasul.Rasulullah SAW telah mengimami solat dua rakaat bersama-sama dengan seluruh para nabi dan rasul dan ini telah membuktikan bahawa Islam adalah kalimah terakhir yang disempurnakan oleh Rasulullah SAW.
Al Quran juga telah menerangkan kelebihan masjid al Aqsa in pada firman Allah "yang telah kami berkati sekelilingnya".Keberkatan ini membawa makna tersurat dan tersirat.

Ia merupakan tempat solatnya seluruh para nabi dan rasul sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad mafhumnya "Solat di Masjid al Aqsa adalah menyerupai 500 kali solat"dan pada riwayat yang lain menyatakan 1000 kali solat.

Konklusinya, umat Islam seharusnya bersatu untuk mengembalikan semula masjid al Aqsa kerana ia menyeru seluruh umat Islam bertindak dengan perkataan dan perbuatan memandangkan musuh-musuh Allah tidak mengetahui tempat ibadah yang suci bagi umat Islam.

Penghayatan tentang Isra' wa al Mi'raj ini seharusnya diterjemahkan ke dalam amal jamaie dan sewajarnyalah seluruh dunia Islam memberikan respon dan bertindak untuk mengembalikan semula masjid al Aqsa darri tangan musuh-musuh Allah...

No comments: