Saturday, May 12, 2007

Ujana Ilmu


Almustaqbal lihaza Ad din – Syed Qutb

Alhamdulillah infiniti syukur ke hadrat Illahi kerana memberikan ruang dan kesempatan untuk melakarkan sedikit nota penting buat tatapan bersama dari buku karangan as Syahid Syed Qutb (Masa Depan Untuk Islam).Di sini ana hanya dapat highlightkan beberapa point penting guna dijadikan panduan dalam melayari bahtera perjuangan…

"Kita perlu yakin bahawa apa yang pernah terjadi dalam satu peristiwa, pasti akan terjadi dalam keadaan yang serupa.Kita tidak perlu bimbang lantaran andainya perkembangan di sekeliling kita berupa tindakan zalim yang dilakukan terhadap tokoh-tokoh kebangkitan Islam di setiap tempat dan luasnya daerah yang dikuasai oleh kebudayaan metrialisme.

Sesungguhnya dalam persoalan ini, yang menentukan kejayaan bukanlah kehebatan yang batil dan bukanlah kekuatan tekanan yang ditujukan kepada Islam yang menentukan adalah kekuatan kebenaran dan kemampuannya untuk bertahan dalam menghadapi berbagai tindakan, tekanan dan tentangan.

Kita tidaklah sendirian, kerana kita mempunyai kekuatan fikrah, fitrah alam semesta dan fitrah manusia.Ia merupakan simpanan tenaga yang banyak dan besar, lebih besar dari setiap kebudayaan yang lahir menentang fitrah.

Kita menghadapi perjuangan yang pahit, sulit dan lama untuk membebaskan fitrah dari berbagai kepalsuan dan ketika meletakkan fitrah di atas segala-galanya.Unutk satu perjuangan yang pahit, perlu persiapan dalam tempoh yang lama.

Kita perlu meningkatkan diri ke peringkat yang setara dengan keinginan Islam.Kita perlu meningkatkan ibadah kita semata-mata kerana Allah.Sesungguhnya kita masih belum mengenal Allah dengan sesungguhnya selama mana kita tidak mentaatinya dengan sebenar-benarnya.

Kita perlu meningkatkan kesedaran terhadap keadaan di sekitar kita dengan meningkatkan kemampuan teknik dan taktik masa kini serta meningkatkan pengetahuan tentang peradaban dan kebudayaannya sehingga dapat menguasainya dan disesuaikan dengan kehendak Islam.
Ini adalah perjuangan yang pahit, perjuangan yang panjang tetapi merupakan perjuangan yang jelas dan perjuangan yang murni dan Allah bersama kita."

No comments: